Ascot aan de Jeker | drafrennen in Tongeren

Ik heb weinig met paarden. Ze zijn me te groot, erg onvoorspelbaar, te snel en krachtig. Ik vind ze wel mooi en hun bewegingen intrigeren me en ik heb een onbegrensde bewondering voor mensen die hebben besloten erop te gaan zitten voor hun plezier en er rondjes en ritjes op afleggen. Ik legde al eens de paardenmarkt in Kuringen vast waar ik me, ondanks de paarden, een ochtend lang amuseerde door de man bij het paard. Ik heb dus weinig met paarden.

Er is een reden dat ik het evenement op pinkstermaandag bezocht. Enkele weken ervoor passeerde ik de renbaan in Tongeren tijdens een fietstocht. Toeval. Ik kende het niet. Ik had toen gesprekken met mensen die de training bezochten of zelf actief zijn in de paardensport en vond hun enthousiasme in die mate aanstekelijk dat ik besloot me eens onder te dompelen en te laten omringen door mensen met dezelfde gedrevenheid.

 drafrennen tongeren drafrennen tongeren  drafrennen tongeren

Ik geraak gemakkelijk gefascineerd door mensen met een passie waar ik verder geen affiniteit mee heb of veel over weet. De reportagefotograaf in mij wordt op dat moment aangesproken op zijn nieuwsgierigheid. Er is geen vrijere manier van fotograferen dan het onbezoldigd vastleggen van hetgeen je aandacht trekt in een nieuwe omgeving waar niemand iets van je verwacht en waar vele mooie kansen liggen om beelden te maken. Er gaat werkelijk weinig boven deze bevrijdende manier van werken.

Het was hoedendag trouwens, daar aan de Jeker. De Ladies Circle Tongeren organiseerde het event ten voordele van leerlingen in het type 9 onderwijs, hetgeen toe te juichen is, en leukten het geheel op door in de marge van het drafrennen ook de hoofddeksels in competitie te brengen met elkaar.

                    


Wie zelf graag eens de renbaan bezoekt tijdens een wedstrijd kan op de hoogte blijven via de Facebookpagina van Drafrennen in Tongeren.