Food & Family, IVANA

In dit Food & Family project ga ik op zoek naar de tafelzwaktes van mijn dierbare familieleden. Samen met hen heb ik nagedacht over hetgeen hen bindt aan voedsel, een zekere keuken, specifieke bereiding, favoriete ingrediënt, smaak of plaats. Welkom bij deze hongerige serie van familieportretten.

 

De moestuin van mijn ouders passeerde eerder al in deze reeks, bij het portret van mijn vader. Voor het portret van mijn moeder wist ik dat er opnieuw inspiratie te plukken was in de hof en haar beleving hierin. Haar gewroet in de aarde geeft wel eens de indruk dat ze er deel van uitmaakt. Alsof we ooit uit de aarde zijn opgestaan, maar ondertussen onze eigen wortels hebben doorgesneden.  Niet zij, zo lijkt het wel. Onder haar voeten creëert ze nieuw leven. Met zwarte vingers en een groen hart.

Ik wilde de pure en eerlijke relatie tot de natuur benadrukken. Het leven dat in de moederschoot ontstaat en waar het altijd naar teruggrijpt. Waar het groeit en gekoesterd wordt in de armen van mijn moeder.

food family portret

De passie voedt de wetenschap. Het geeft kennis over vergeten groenten. Over de criminele strijd van Monsanto. Over biologische ziektebestrijding en ecologisch tuinieren. Mijn ouders zijn elkaars paard en werktuig. Mijn moeder wil alles; mijn vader kan alles. Samen klaren ze de klus. Kan je het beter hebben? Het jaar rond zaden zoeken en verzamelen, ze in alle stilte laten kiemen om ze dan bij de juiste zon en op de ideale plek naar buiten te brengen. Witloof, aardappelen, allerlei koolsoorten, rode biet, augurken, paprika, prei, venkel, pastinaak, rapen, tomaten, erwten, bonen, courgettes, aubergines, aardbeien, frambozen, appels, rabarber, cassis, rode, blauwe en gele bessen.

moestuin

moestuin

cassis

moestuin

moestuin

aardbeien

boerenwormkruid

tomaten

moestuin

stokrozen

tomaten

tomaten kweken