Food & Family, KEN

In dit Food & Family project ga ik op zoek naar de tafelzwaktes van mijn dierbare familieleden. Samen met hen heb ik nagedacht over hetgeen hen bindt aan voedsel, een zekere keuken, specifieke bereiding, favoriete ingrediënt, smaak of plaats. Welkom bij deze hongerige serie van familieportretten.

Eén element stond vast bij aanvang van de brainstorm: voor het portret van Ken zou er sowieso gewerkt worden met whiskey. We zijn allebei liefhebbers, maar hij is ook nog eens de kenner. En met kennis proef je anders. Intenser. Ik gok dat hij ooit een culinaire reis langsheen de voornaamste distilleerderijen maakt. Voor de goesting. En de kennis.

Op zoek naar een treffend beeld, waarin ik zijn voorliefde voor whiskey en de Japanse keuken kon samenbrengen, kwam ik al snel uit bij de film Lost in Translation, van Sofia Coppola. In deze voortreffelijke film speelt Bill Murray een Amerikaans acteur die voor Suntory whisky een tv-spot opneemt in Tokyo. Het is deze heerlijke scène die zich uiteindelijk vastzet en ik niet meer van mijn netvlies krijg gewist.

Voor deze foto hebben we een fles Talisker 10 jaar gebruikt, een zeer robuuste Schotse whisky. Het is niet meteen Ken zijn favoriete fles; dat is een Bushmills 10 jaar single malt. Een eerder zachte Ierse whiskey dus, die ook nog eens betaalbaar is. Laatst proefden we een Tomatin 1997; een erg rijke, volle whiskey met toetsen van munt, fruit en noten. Wat mij betreft een van de lekkerste whiskey’s die ik gedronken heb. familieportretten

We maakten een analyse van het beeld en trachtten een opsomming te maken van de attributen die we nodig hadden om de sfeer uit de tv-spot te benaderen. Ik kreeg toestemming om Kringwinkel Okazi in Hasselt te gebruiken als locatie en ben maandenlang wekelijks het aanwezige aanbod gaan bekijken. Ik ben de verantwoordelijken van Okazi Hasselt dan ook enorm dankbaar voor deze gunst.

We hebben geprobeerd zo goed mogelijk de sfeer uit de spot te benaderen. De huiselijke warmte en geborgenheid, een donkere kamer met tijd voor een glas. Zie het gerust als mijn kleine ode aan deze grote film. En stiekem ook een knipoog naar Scarlett Johannson.

On set mobile snapshots:

On set snapshots On set snapshots