Zonhoverheide onder druk door uitbreiding Essers

Sinds enkele weken staat de Zonhoverheide weer volop onder de aandacht. Reden hiervoor is de nakende goedkeuring binnen de Vlaamse Regering voor verdere uitbreiding van industriegebied Genk-Noord, meer bepaald transportbedrijf Essers. Deze uitbreiding zou de doodsteek kunnen betekenen voor een gedeelte van het ecologisch kwetsbare natuurgebied Zonhoverheide – De Teut.

 

Samen met Luchtwerk ging ik op pad om dit gebied in beeld te brengen. Hij vanuit de lucht; ik vanop de grond. Leden van het actiecomité Zonhoverheide – Schemmersberg waren aanwezig om de waarde van het gebied toe te lichten en de samenhang tussen de verschillende gebieden te duiden. De recreatieve en toeristische functie van het gebied is een bijkomend argument om het te sparen van verdere versnippering en verscheuring.

Bekijk de foto’s en maak tijd voor de bijzonder mooie luchtbeelden van het bedreigde gebied, onderaan deze pagina.

Zonhoverheide is een prachtig natuurgebied van 800 ha in Park Midden-Limburg op de westrand van het Kempisch Plateau. Van hieruit ontspringen belangrijke beken naar het zuiden (Bokrijk) en westen (de Teut, de Weyers). Sinds 30 jaar dringt het industriegebied Genk-Noord hier binnen: nu reeds 150 ha. Hierdoor wordt de natuur versnipperd en het delicate watersysteem verstoord. Een nieuwe hap van 23 ha ten zuiden en 12 ha ten westen van Essers is een fatale klap voor het ecosysteem van Zonhoverheide. Het betekent ook zware schade voor de toeristische economie die afhankelijk is van de hoogwaardige natuurbeleving die dit gebied jaarlijks biedt aan tienduizenden toeristen. Stop met onze natuur af te kalven voor het te laat is!

Volg de acties van de actiegroep op facebook en hun eigen website.

#REDZHH

Volg LUCHTWERK op Facebook en YouTube.

#redzhh-1

#redzhh-9

#redzhh-7

 

#redzhh-3

#redzhh-14

 

#redzhh-4

#redzhh-12

 

#redzhh-10

#redzhh-2

#redzhh-6

#redzhh-11

#redzhh-15